Julefestligheder og kolesterolindhold i blodet – Varer julen lige til påske?

Kolesterol i kroppen

Vi håber, at du indtil videre har haft en god og sund start på 2019! Nu er vi vendt tilbage til hverdagen, juletræerne er bortskaffet og juledekorationerne taget ned. Men ifølge en dansk undersøgelse, der blev offentliggjort for nylig, har ni ud af ti danskere fortsat en souvenir med fra julefestlighederne: så højt et kolesterolniveau i blodet, at en læge ville overveje at udskrive en recept på kolesterolsænkende medicin.

Forskere fulgte mere end 25.000 personer i Storkøbenhavn og konstaterede, at deres gennemsnitlige koncentration af kolesterol i blodet var mere end 15% højere i den første uge af januar end om sommeren. Særligt LDL-niveauet, det ”dårlige kolesterol”, lod til at afsløre ugerne med fedtholdig julemad: niveauet var øget med 20% efter højtiden.

Kolesterol i kroppen

Kolesterol har mange vigtige funktioner i kroppen. Det er nødvendigt for produktionen af mange hormoner, for fedtfordøjelsen og for hudens produktion af D-vitamin. Det er også en vigtig komponent i cellemembranerne, og spiller en rolle på nervefunktionen. Imidlertid er langvarige høje koncentrationer af dårlig kolesterol i plasma relateret til fedtdepoter i blodårerne (åreforkalkning) og hjerte-kar-sygdomme.

Find balancen

Heldigvis har vi spist masser af mandariner mellem den tredje skive flæskesteg og den anden portion ris a la mande. Det C-vitamin, der er i denne frugt, hjælper med at undgå oxidationen af det ”dårlige kolesterol”, der reducerer udviklingen af åreforkalkning.

Hvis du har fået taget en blodprøve efter jul og konstateret et højt kolesterol, så gå ikke i panik! Det er muligt, at du blot har et forhøjet kolesteroltal efter julen, der langsomt falder i løbet af årets første måneder. Imens kan det være en god ide at holde oxidationen af LDL så lav som muligt, så du mindsker koncentrationen i årerne. En kost, der er rig på frugt og grøntsager kan bestemt være en god hjælp.

Det kan være tilfældet, at julen på en eller anden vis varer lige til påske, når det gælder kolesterolet i vores blod, men ind imellem kommer fasten, og mange af os begynder at spise mere fisk. Fed fisk er en pragtfuld kilde til omega-3 fedtsyrer, særligt DHA og EPA, der har en påvist beskyttende virkning på udviklingen af hjerte-kar-sygdomme.

Som vi plejer at sige igen og igen: en afbalanceret og varieret kost er vejen til langvarig sundhed.

Tag vores gratis vitamintest for at finde ud af, om din kost og livsstil er balanceret.

 

Tag GRATIS vitamintest

 

Leticia de Marco - Farmaceut & PhD i Fødevarekemi - TakeDaily

// Read More button text change // by meta data text change