Vitamin-B1 (Tiamin)

Din bedste ven i dit energistofskifte

 

Vitamin-B1 er det mere borgerlige navn for vitaminet tiamin. Din bedste ven i energistofskiftet og noget du sjældent for alvor har mangel på, medmindre du har et massivt alkoholforbrug. Vitamin-B1 virker i når kulhydrat omdannes til glukose, så kroppen kan skabe energi til hjerte, hjerne og muskler.

Oftest gives tilskud i form af en række B-vitaminer, så de oftest følges ad. Bl.a. fordi der stort set aldrig er bivirkninger ved at give store doser. Tværtimod kan mangel på vitamin-B1 føre til skader på hjernen, nervebetændelse, gangforstyrrelser mv. Noget man ofte ser hos fostre født af alkoholmisbrugere.

Mangel på vitamin-B1 ses bl.a. i form af nedsat appetit, træthed, irritabilitet, koncentrationsbesvær, vægttab, forstoppelse og prikken i fingrene. Ved særligt slem mangel ses desuden to typer mangeltilstand:

  • Den tørre form medfører nervebetændelse, svækkelse af musklerne og gangforstyrrelser
  • Den våde form medfører svækkelse af hjertet og ophobning af vand i kroppen

Dette kan ende i Wernickes encefalopati, der kan medføre døden eller Korsakoffs sindsygedom, der kan ødelægge din hukommelse.

Alkohol, kaffe og høje temperaturer er medvirkende til at nedbryde vitaminet. Derfor skal du også være opmærksom, hvis du er storforbruger af en eller flere af disse.

Du finder vitamin-B1 i:

  • Frit i planter (særligt korn, ærter og bønner)
  • Som tiaminpyrofosfat (TPP) i dyr, hvor du finder det i magert kød, mælk og ost.

Anbefalet daglig tilførsel:

Kvinder: 1,1 mg (1,6 mg hvis du er gravid eller ammer)
Mænd: 1,4 mg

Hvad kan Takedaily gøre for dig?
Tag vitamintesten Det tager 2 minutter