Vitamin B12 (Kobalamin)

Er du i tvivl, om du har B12-vitaminmangel?

 

Vitamin-B12 er betegnelsen for en gruppe kemiske stoffer kaldet kobalaminer. Det er essentielt, da det er med til at danne røde blodlegemer, medvirkende til at nervesystemet fungerer optimalt og medvirkende til at undgå demens.

Vitaminet bruges bl.a. i:

  • omsætningen af fedt og aminosyrerne i proteinernes byggesten
  • celledelingen af de røde blodlegemer
  • vedligeholdelsen og nydannelsen af nervesystemet

Ligesom andre B-vitaminer nedbrydes B12 af vand, sollys, alkohol, østrogen og sovepiller. I tilberedningen af mad ved opvarmning går ca. 10 % af vitaminet tabt.

Da leveren opbygger et lager af B12-vitamin, og da kroppen genbruger vitaminet, tager det mange år, før man udvikler en mangeltilstand. 15 % af de ældre og en del vegetarer og veganere oplever dog mangeltilstande. Derudover har børn af vegetar/veganermødre risiko for B12-vitaminmangel. Dette kan føre til nedsat vækst og manglende mental udvikling.

Vitamin-B12 produceres nemlig ikke i kroppen, men skal tilføres via kosten. Mangeltilstand kan bl.a. ses ved:

  • en rød og irriteret tunge
  • nedsat smagssans
  • fordøjelsesbesvær, evt. med luftgener og ændring i afføringen
  • nedsat følesans og vibrationssans
  • træthed, hjertebanken, åndenød og svimmelhed

I svære tilfælde vil man opleve hjertekrampe, hovedpine og smerter i benene. Med tiden kan tilstanden udvikle sig til gang- og koordinationsbesvar med spastisk lammelse. Der kan derudover komme psykiske problemer, depression, demens og svigtende hukommelse. Enkelte vil dog opleve symptomer fra nervesystemet meget hurtigt. I værste fald vil underskuddet ende ud i blodmangelsygdommen megaloblastær anæmi, hvor forstadierne til de røde blodlegemer svulmer op.

 

Få den rette mængde tilskud:

B12 produceres af bakterier og kan derfor ikke fås via planter eller gær. Den letteste måde at få dækket B12-behovet er gennem magert kød, mejeriprodukter, æg og fisk. Vegetarer og veganere må derfor få det via kosttilskud eller berigede fødevarer. Ved tilskud er den anbefalede dosis er for voksne 2 mg., mens ammende kvinder skal have 2,6 mg. Hvis du er gravid, bør du konsultere din læge ved B12-, jern- og folinsyremangel.

 

Anbefalet dagligt tilførsel:

Kvinder: 2 mg. (2,6 mg. for ammende)
Mænd: 2 mg.

Tjek om du får dækket dit behov for Vitamin B12 og andre vigtige tilskud på vitamintesten og få sammensat et tilskud, der dækker lige præcis dit behov. Tag testen her.

 

Hvad kan Takedaily gøre for dig?
Tag vitamintesten Det tager 2 minutter