Vitamin-B5

Pantotensyre - essentiel for din krop

Vitamin-B5 kaldes også pantotensyre (panthos = “overalt”) og optræder i alle celler. Vitaminet er en forudsætning for liv; kroppens energi, vitalitet og dannelsen af nye celler. Det styrker binyrer, immunforsvaret og arbejder sammen med B6 i tilfælde af allergiske reaktioner, hvor det dæmper reaktionen, virker vanddrivende og afbalancerer kalium/natrium-balancen.

Ligesom en række af de andre B-vitaminer, spiller B5 også en rolle i forhold til proteiner, fedtstoffer og kulhydrater, og dermed også for hår, hud og negle.

Anbefalet dagligt indtag er for voksne er 4-7 mg. Det er dog vejledende, da der sjældent ses personer med B5-mangel. Tilskuddet tages derfor bedst i form af et dagligt tilskud af vitaminer som et tilskud til en sund og varieret kost.

B5 er en del af co-enzym A; en aktiv energiproducent i alle kroppens celler. Derfor har det også betydning for en normal vækst og for centralnervesystemets udvikling. Mangel på pantotensyre ses kun ved voldsom underernæring. I de tilfælde kan det medføre træthed, hovedpine og diarré.

Du finder B5-vitamin i de fleste madvarer, men særligt:

  • Bælgfrugter
  • Æg
  • Lever
  • Mælk

Anbefalet dagligt tilførsel:

Voksne: 4-7 mg.
Vejledende, da der sjældent ses personer med B5-mangel. Tilskuddet tages bedst i form af et dagligt tilskud af vitaminer som et tilskud til en sund og varieret kost.

Hvad kan Takedaily gøre for dig?
Tag vitamintesten Det tager 2 minutter