Vitamin B9

De gravides vitamin

 

Vitamin-B9 kommer i to udgaver: den naturlige form, kaldet folat, og den syntetiske form, kaldet folinsyre. Vitaminet er særligt vigtigt for gravide, da det bl.a. bidrager til normalisering af psykologiske funktioner, celledelingen, aminosyresyntesen, ligesom det reducerer træthed og udmattelse. En tommelfingerregel for gravide er at begynde med tilskuddet, når præventionen stoppes og så holde ved indtil uge 12. På den måde sikrer man fosteret mod misdannelser, handicap og spontan abort.

Derudover bidrager vitaminet til normalisering af: immunsystemet, bloddannelsen, den mentale funktion, vævsvæksten hos gravide og meget andet. Der har desuden været undersøgelser der tyder på, at vitamin-B9 kan spille en rolle ift. en række kræftformer.

Antibiotika, sukker, kaffe og alkohol kan, ligesom ved visse andre B-vitaminer, nedbryde vitaminet. Derudover kan B9 ødelægges ved kogning.

Det er svært at overdosere folinsyre, hvis du får det gennem kosten eller via afstemte mængder kosttilskud. Vær dog opmærksom på for meget B9 kan give næring til kræftceller, der allerede danner svulster. Vitaminet kan dermed både beskytte mod og fremme kræft alt afhængig af mængden af tilskud.

Ved kraftig mangeltilstand kan du derfor opleve:

  • Blodmangel
  • Ufrivillig abort
  • Hudlidelser og hårtab
  • Træthed og nedtrykthed 

Få nok vitamin-B9 gennem kosten:

Du finder folsyre, hvor du ellers finder B-vitaminerne:

  • Bønner og grønne grøntsager
  • Nødder, frø og kerner

Anbefalet dagligt tilførsel:

Kvinder: 300 µg / 400 µg ved graviditet
Mænd: 300 µg

Tjek om du får dækket dit behov for Vitamin B9 og andre vigtige tilskud på vitamintesten og få sammensat et tilskud, der dækker lige præcis dit behov. Tag testen her.

Hvad kan Takedaily gøre for dig?
Tag vitamintesten Det tager 2 minutter