Vitamin-C

For en stærk hjerne og et godt humør

 

Vitamin-C (askorbinsyre) er centralt for din sundhed på en lang række områder. Bl.a. arbejder vitaminet sammen med jern om opbyggelsen af protein, det vedligeholder dit immunsystem og øger optagelsen af jern. Derudover sørger det, i samarbejde med jern, for dannelsen af kollagen og sikrer derfor din hud, tænder, tandkød, brusk og knogler.

Vitaminet fordeler sig ud i det meste af kroppen, men med en stor repræsentation i binyrer og hjerne. Ved mangeltilstande i kroppen vil hjernen derfor også hurtigt trække vitamin-C ud af blodet, hvilket samtidig giver en bekostning for resten af kroppen. Det gør hjernen for at sikre sig mod skader på hjernens celler, der kan få en afart af skørbug ved kraftige mangeltilstande.

Vitaminet er vandopløseligt og kan bl.a. let nedbrydes ved kogning, for meget lyst eller for høj varme. Prioriter derfor 'rå' mad i din kost som fx. salater og frisk frugt. Også rygning kan påvirke vitaminet negativt, da kroppens depot af vitaminer bruges på at afgifte røgen.

Det er svært at overdosere, da vitamin-C er vandopløseligt og udskilles via urinen. Ved en for stor mængde vil du opleve oppustet mave og diarré, og du skal derfor holde dig til den anbefalede mængde tilskud.

Ved kraftig mangeltilstand kan du opleve sømændenes gamle skræk: skørbug. Denne sygdom opstår, da kroppen ikke får dannet nok kollagen, hvilket hæmmer brusk og knogler. Alvorlige mangeltilstande er sjældne i Danmark og manglen kan opdages ved en blodprøve. Derudover kan mangel på vitaminet (særligt under fosterstadiet) føre til tab af evnen til at kunne tænke kognitivt.

Få nok vitamin-C gennem kosten:

Spis rigeligt frugt og grøntsager, særligt de farverige:

  • Havtorn (topper med et indhold på 695 mg. pr. 100 g.)
  • Appelsiner og hyben
  • Rødpeberfrugt
  • Solbær
  • Grønkål og broccoli

Anbefalet dagligt tilførsel:

Voksne: 75 mg (lidt mere for gravide)

Tjek om du får dækket dit behov for Vitamin C og andre vigtige tilskud på vitamintesten og få sammensat et tilskud, der dækker lige præcis dit behov. Tag testen her.

Hvad kan Takedaily gøre for dig?
Tag vitamintesten Det tager 2 minutter